Milieu
Een ander thema waar Safae Green Way zich onder andere voor inzet is Milieu. U kunt duidelijk opmerken aan onze thema’s dat er een samenhang bevind tussen elk thema. De projecten die gestart zijn voor duurzame ontwikkeling hebben een positieve wending aan het milieu.
Safae Green Way heeft er belangen bij dat het milieu gespaard wordt voor de nieuwe generaties. Wegens ons brede expertise op diverse gebieden die met het milieu te maken hebben zijn we bereid om u te advies aan te bieden. Naast het aanbieden van advies ondersteunen wij vaak milieugerelateerde projecten. Momenteel zijn we veel werkzaam in Marokko.
Werkzame projecten in Marokko:
- Environmental development
- Sustainable development
- Water and air filtration
Bekend discussiepunt over het milieu is afvalverwerking, want waar gaat afval daadwerkelijk heen? Wat voor impact heeft het op het milieu? Worden de werkzaamheden duurzaam verricht. Heeft het invloed op het drinkwater. Dit zijn een aantal vraagstukken die wij behandelen. Wij komen namelijk met oplossingen om ervoor te zorgen dat o.a. het drinkwater niet vervuild wordt.
Wij willen dat ruim meer dan helft van het ingezamelde afval omgezet wordt in bruikbare grondstoffen en producten. Daarmee zijn we in onze kern verbonden met duurzaamheid. Hierin kunt u dus opmerken dat onze thema’s nauw met elkaar verbonden zijn.
Door de combinatie van verschillende afvalverwerkingstechnieken kunnen wij het afval zo efficiënt mogelijk laten scheiden en/of bewerken tot herbruikbaar materiaal of als secundaire bouwstof. Hierdoor werken we volledig aan duurzaam materiaalgebruik.
Percolaatzuivering
Ontwikkelingsgebieden hebben helaas te kampen met het ´´percolaat probleem´´(lixiviat). Grondwater onder een vuilnisstortplaats kan verontreinigd raken door hemelwater dat door het afval heen de grond insijpelt.

Percolaatverzameltank
Dit percolaatwater bevat vaak onder andere (hoge) concentraties zware metalen, verbindingen als ammoniumstikstof, sulfaat en chloride en organische microverontreinigingen. Dit komt vervolgens in de bodem terecht, hierdoor verslechterd het grondwater en de bodemkwaliteit. In Nederland komt dit niet meer voor aangezien de overheid maatregelen heeft getroffen ter bescherming van het milieu in Nederland voor nu en in de toekomst.
Eigenschappen van stortplaatspercolaat
percolaatwater op een stortplaat
Door deze exothermische processen op de stortplaats is de temperatuur van het percolaat gewoonlijk hoger dan het typische grondwater in het gebied. Het afvalmengsel is meestal vrij troebel, heeft een zeer sterke geur en een bruine kleur.
De samenstelling van de stortplaatsen van stortplaatsen verschilt afhankelijk van het type opgeslagen afval, het weer en de houdtijd op de stortplaats. Naarmate de vasthoudtijd van de stortplaats stijgt, doet dit ook de mate van persistente organische verontreinigende stoffen stijgen.
Onbehandeld percolaat is een milieugevaar
Onbehandeld percolaat is een gevaar voor het milieu, zeker wanneer het water in een lichaam kan binnen dringen. Gemeentelijke zuiveringsinstallaties zijn vaak niet in staat om de hoge organische en stikstofbelastingen in het percolaat te verwerken. Het is vaak voldoende om het percolaat te behandelen in zoverre dat het doorgegeven kan worden naar de volgende gemeentelijke zuiveringsinstallatie voor verdere verwerking. Als dit niet mogelijk is, dan is het nodig om het percolaat te behandelen tot een kwaliteit die voldoet aan de vereisten voor directe ontlading. In dit geval is de resterende vervuilingsbelasting zo laag dat het behandelde water in een rivier, stroom of meer kan worden vrijgegeven.

percolaatwater direct in contact met de grond
Technologieën zijn beschikbaar voor de behandeling van stortplaatsen, in veel verschillende gevallen bewezen. Deze omvatten bijvoorbeeld biologische processen voor afvalwaterbehandeling, zoals MBBR, TFR, geactiveerde slibprocessen, anammox- en lusreactoren, alsook omgekeerde osmose.
Als persistente biologische verbindingen in het afvalwater blijven, worden actieve koolfilters en / of ozonisatie gebruikt om deze verontreinigingen te verwijderen. Deze processen worden zowel als stand-alone oplossingen en in combinatie toegepast. De samenstelling van het stortplaatslapje speelt een beslissende rol bij het kiezen van de juiste afvalwatertechnologie. Echter zijn deze technologieën vrij duur om te gebruiken in minder ontwikkelde gebieden.
Safae Green Way zoekt naar oplossingen om dit probleem middels minder dure technologie toch voor elkaar te kunnen krijgen. Zodat er meerdere generaties drinkwater kunnen winnen uit een schone bodem.

Percolaat treatment. Schematische weergave van percolaatzuivering.
Waterfiltratie
Drinkwater wordt gewonnen door oppompen van grondwater en inname van oppervlaktewater. Daarnaast kan drinkwater ook worden verkregen door ontzilting van zeewater. In Nederland is de verdeling: 60% grondwater, 39% rivierwater (al dan niet in de duinen gezuiverd) en 1% duinwater. Vervolgens wordt het water gezuiverd en op druk gebracht voor de eindverbruikers, de druk is 30 tot 35 meter waterkolom (300 – 350 kPa)
De productie van schoon drinkwater vormt een zekere belasting voor het milieu. Oppervlaktewater bijvoorbeeld is vaak verontreinigd als gevolg van lozingen van chemisch afval en het gebruik van mest en bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Om dit water schoon te krijgen zijn chemicaliën nodig. Een afvalproduct dat bij dit reinigingsproces ontstaat, is vervuild slib. Dit slib moet worden verwerkt of opgeslagen. De winning van grondwater kan ook bijdragen aan de daling van de grondwaterspiegel en daardoor aan verdroging van bijvoorbeeld natuurgebieden. Om al die redenen is het belangrijk om zuinig met water om te gaan.
Experimenten met grootschalige levering van huishoudwater zijn in Nederland beëindigd omdat het risico van kruisverbindingen tussen het drinkwaterleidingnet en het huishoudwaterleidingnet te groot bleken.
Voor de brandbestrijding maakt de brandweer gebruik van het waterleidingnet. Hiervoor zijn de leidingen soms extra groot uitgevoerd en zijn overal en in iedere straat, meestal ondergrondse, brandkranen aangebracht. De vaste kosten die hiermee samenhangen (extra afschrijvingen, rentekosten en reinigingswerkzaamheden) bedragen ca. € 1,6 miljoen per jaar. Deze kosten werden voorheen gedekt door het watertarief per m³. Omdat de kosten vast zijn (onafhankelijk van watergebruik), worden ze nu als vaste bijdrage in rekening gebracht. Het watertarief per m³ is evenredig verlaagd zodat een gemiddeld huishouden niet duurder uit is.
Om drinkwater mogelijk te maken is het belangrijk dat het water goed gezuiverd/gefiltreerd wordt. Waterzuivering komt voor bij o.a. afvalwater en drinkwater.
Afvalwaterzuivering

osmose waterfiltratie systeem
Afvalwaterzuivering is het zuiveren van afvalwater van organische en chemische afvalstoffen.
Doelstelling daarbij is in het algemeen dat het biologische leven in rivieren, meren en zeeën waarop het effluent (het gezuiverde water) wordt geloosd geen hinder ondervindt van de lozingen. Bij het lozen van ongezuiverd afval- en rioolwater komt er een moment dat de toevoer van afvalstoffen te groot wordt voor het natuurlijke zelfreinigingsvermogen van het water waarin wordt geloosd.
Het biologische evenwicht wordt dan verstoord. Hierdoor kan lichtdoorlatendheid en de zuurstofconcentratie in het water zo sterk afnemen dat het aquatisch leven afsterft.
Om dit te voorkomen is kunstmatige waterzuivering nodig, met behulp van bijvoorbeeld rioolwaterzuiveringsinstallaties of helofytenfilters. In deze installaties worden de natuurlijke zuiveringsprocessen toegepast tot een niveau dat een natuurlijke waterloop aan kan na lozing. Stoffen die niet afgebroken kunnen worden, zoals zware metalen, worden via een (chemische) scheiding (coagulatie, flocculatie en sedimentatie) uit het water gehaald.

afvalwater zuivering
Drinkwaterzuivering is het zuiveren van voor drinkwater bestemd grond- en oppervlaktewater van organische en chemische stoffen die uit oogpunt van gezondheid en smaak ongewenst zijn. Overheden hebben normen geformuleerd voor drinkwater.
Natuurlijk water zoals schoon grond- of oppervlaktewater is meestal niet zonder meer bruikbaar als drinkwater. Bovendien is niet altijd voldoende natuurlijk schoon water beschikbaar voor de productie van drinkwater. Daarom zijn ook wettelijke regels gesteld voor de bescherming van waterwingebieden voor de drinkwatervoorziening. Afhankelijk van de kwaliteit van het gebruikte ruwwater voeren waterleidingbedrijven verschillende stappen uit die het natuurlijke zuiveringsproces versterken of vervangen, alsook stappen die gericht bepaalde stoffen verwijderen door middel van natuurkundige en scheikundige processen.
De belangrijkste zuiveringsmethoden zijn:
- beluchting, om het zuurstofgehalte van het water te verhogen en opgelost ijzer en mangaan te laten uitvlokken en neerslaan
- snelle en langzame zandfiltratie
- coagulatie, flocculatie en sedimentatie voor het verwijderen van zeer kleine zwevende deeltjes
- actieve koolfiltratie
- membraanfiltratie, het onder hoge druk verwijderen van bacteriën, virussen en zouten
- desinfectie door behandeling met ozon, UV-licht of chloor; in Nederland is chloor niet meer als primair desinfectiemiddel toegestaan sinds 2005.
Daarnaast kunnen nog andere behandelingen worden uitgevoerd die niet zijn gericht op zuivering, zoals ontharding of pH correctie.
De Duurzame ontwikkelingen die Safae Green Way verricht ligt in samenhang met het milieu, deze zijn eveneens zeer bevorderend voor het milieu. U kunt ook bij ”duurzame ontwikkelingen” onze andere projecten vinden.
Windenergie
Windmolens bieden grote voordelen ten opzichte van andere manieren om energie te winnen. In een ver verleden werd windenergie gebruikt om water te verpompen of om graan vermalen. Tegenwoordig wordt de energie opgeslagen om huishoudens te voorzien van energie.
Door windmolens te plaatsen, worden wij minder afhankelijk van fossiele brandstof. De kosten voor windenergie liggen nog hoger, maar de kosten gaan steeds verder omlaag. Fossiele brandstof is de laatste jaren steeds duurder geworden.
Voor de vuist weg zijn de beste locaties voor windenergie zeeën, meren en andere open vlaktes. Daar zijn geen bomen, gebouwen of andere obstakels die de rond-waaiende lucht afremmen. Om dezelfde reden levert een windmolen die helemaal solo in het landschap staat meer energie dan dezelfde turbine die in de windschaduw van andere windmolens staat.
Toch heeft het grote voordelen om windturbines te groeperen. Zo is bijvoorbeeld de aansluiting op het stroomnet en het onderhoud goedkoper, en blijft eventuele overlast beperkt tot een kleiner gebied. Verder is het simpelweg zonde om slechts één turbine op een uitstekende windlocatie te plaatsen. Met een goed windparkontwerp blijven de verliezen per windmolen beperkt tot enkele procenten.